Понеділок, 29.04.2024, 09:06
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"Вітаю Вас Гість | RSS

Міське методичне об'єднання шкільних бібліотекарів м. Красноармійська

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 79
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2014 » Квітень » 8 » України мова барвінкова
11:40
України мова барвінкова

ЗОШ №5

Є у кого вчитись мови рідної …

В. Василашко

Яскравим та гучним святом під назвою «України мова барвінкова» закінчився Тиждень початкових класів у нашій

школі. Символічно, що наша мова колискова вшановувалась напередодні 9 Листопада -  Дня української писемності .

Вмить за допомогою технічних засобів (режисер Макієв Олександр ,учень 11 кл.) всі учасники свята перенеслись у

сиву давнину на більш ніж тисячу років – у княжу добу Київсь-кої Русі.

З екрана на учнів молодших класів глянуло аскетичне об-личчя ченця з високим чолом та задумливим поглядом – це преподобний Нестор Літописець . Ще юнаком він прийняв чернечий постриг у Печерському монастирі і 40 років ніс послух літописця .

Саме монах – чорноризець став першим письменником Руської землі та батьком української історії.

На вшанування пам’яті цього славного мужа, у цілковитій тиші була запалена свічка …

І враз залу заполонила життєстверджуюча пісня Катерини Бучинської . Маленькі глядачі кілька хвилин милувались

краєвидами сучасної України!

Щойно відлунали останні акорди, як ведучі (учні 4-А кл. Ємельянова Людмила та Коврижко Влад) звернулись до гля-дачів із риторичним запитанням :

Що може бути для людини Дорожчим за рідну мову?

Відповідь прозвучала у словах подяки нашій рідній мові, виражених віршами, які декламували П’ятницька Ліза, Залевська Поліна, Білицький Данило, Ярова Катерина,П’яних Ірина та Кузьменко Антон.

Кульмінацією свята була поява Її Величності УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ (в о`бразі Масюк Анастасії,4-А кл.) у білому шовковому вбранні та з яскравим віночком на голові. Тендітна дівчинка-україночка звернулась до малечі:

…я до вас прийшла,

Щоб вас до зір далеких піднімати.

Щоб гордо йшли по світу українці

Й несли усім своїх сердець тепло!..

Скільки почуттів, скільки ніжності, любові та ласки з’єдналося в словах, якими вшанували рідну мову учні 4-Б класу Сорока Діана ,Качковська Оле-ся, Рекуненко Аліна, Жеден Дмитро, Харченко Ганна, Мельничук Данило, Юрченко Аліна, Логвінова Анастасія, Батрак Олександра, та Канівець Єлліна :

Мово рідна, ти для нас як мати,

З тобою відкриваєм диво – світ!

І знову екран привернув увагу . На ньому – мапа світу, де позначено всі континенти ,бо скрізь є українська діаспораАдже українська мова посідає почесне 14 місце серед інших мов світу, оскільки нею говорять 50 млн. людей .У виконанні учня 4-Б класу Моісеєва Євгена звучить зажурлива мелодія до народної пісні «Взяв би я бандуру…» (підготувала викладач гри на баяні ДМШ Коцюба Т.Г).

Та ось на сцену вибігають у неповторних українських костю-мах хлопчики і дівчатка – учні 2-А класу. Підспівуючи, вони ви-конують танець «Подоляночка» . Це – яскраве підтвердження мелодійності та милозвучності української мови. Але хіба можна перелічити всі епітети , які притаманні нашій солов`їній мові?!

Це спробували продемонструвати учні 2-Б класу: у вигляді різнокольорових атласних стрічок, які тягнуться від центру—волошки(ще один символ України).Кожна дитина тримала другий кінець стрічечки, стоячи навколо квітки. Підносячи його над головою, малеча врочисто проголошувала:

“СВЯТА , КАЗКОВА, ПРОМЕНИСТА, ЧАРІВНА!..”

Саме такою квітує наша рідна мова в поемах і віршах. А основоположником літературної української мови є Великий Кобзар. На екрані з’явився креативний портрет Т.Г.Шевченка—робота сучасного майстра пензля Шупляка.

Маленька україночка—Абросімова Вікторія—швиденько ши-кує у рядок «літери»(знов учні 2-А кл.І враз на наших очах скла-дається прізвище найдорожчого нам друга. “ШЕВЧЕНКО!”--голосно читають усі присутні.

Яке ж свято без подарунків? До малечі звертаються юнаки -випускники Дмитро Гончарюк та Олександр Дарностук . Вони підготували саморобні збірочки віршів Т.Г Шевченка для най-менших читачів під назвою “ Уклін тобі, Тарасе , від нащадків! “

Бо найкращий спосіб володіти українською мовою – це вивчати творчіть Кобзаря .

Серед присутніх були учні 1-Б класу зі своєю вчителькою Рубцовою О.І . Дітлахи заворожено сприймали все побачене . Тому всі разом вирішили створити власні “ мережані книжечки “ . В них кожен за своєю подобою каліграфічно впише 10 віршиків Світоча України.

Я Шевченка поважаю .

Всі вірші його вивчаю –

Ось уже навчився (лась) я

10 віршів з “ Кобзаря “!

Саме такий підсумок був на святі – розпочати Шевченкіану приурочену до 200-річчя з дня народження Великого Кобзаря . Підсумки конкурсу “ Мережана книжечка , про яку так мріяв Тарасик , буде підбито у березні 2014 року .

Але це буде вже інше свято ! На останок хочеться щиро подякувати всім , хто готував цю незабутню подію : класоводам Шевченко Г.Г , Сільченко І.О , Білокобильській С.В , Коцубановій К.Ю , вихователю ГПД Гдалевич О.І та побажати всім щастя , ми-ру , добра і нових цікавих зустрічей!

                                          Бібліотекар ЗОШ №5 Писаренко Л.П.

 

Переглядів: 393 | Додав: Дінуля | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz