П`ятниця, 10.05.2024, 19:26
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"Вітаю Вас Гість | RSS

Міське методичне об'єднання шкільних бібліотекарів м. Красноармійська

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 79
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Каталог статей

Головна » Статті » Наші публікації » 2013

"Маяк" №50 - 12 грудня 2013 року

Свято Книги

     «Читання – це мистецтво, і треба знати, як читати». Ці слова Е.Фаге - французького історика літератури і критика, могли б стати епіграфом до свята, яке відбулося 28 листопада у ЗОШ №12. Там пройшов міський конкурс "Найкращий читач - 2013".  Проведення заходу стало вже доброю традицією для школярів. Свою обізнаність та любов до літератури мали нагоду продемонструвати учасники конкурсу, учні 6-7 класів  шкіл міста Красноармійська, Родинського, c. Шевченка. Організатором конкурсу виступив Красноармійський міський відділ освіти. А готували учнів до участі у конкурсі шкільні бібліотекарі. Саме шкільна бібліотека відіграє важливу роль в формуванні читацьких інтересів школярів, адже бібліотекарі прищеплюють дітям любов до книги та систематичного читання. Метою конкурсу стала популяризація найкращіх надбаннь української і світової класичної та сучасної літератури. Організатори прагнули також виробити у дітей навички самостійної роботи з книгою, підвищити якість і ефективність процесу читання: критично аналізувати, переосмислювати і творчо інтерпретувати прочитане.                                                                                                                              

         Ведучими конкурсу стали учениці ЗОШ №12 Старостенко Ксенія та Федорова Аліна.  

     Конкурс проходив у два етапи. У першому етапі  — літературній вікторині, учні, відповідаючи на запитання, змогли продемонструвати свою ерудицію та знання літератури, а також отримати солодкі призи.  

     У другому етапі конкурсу учасники презентували найулюбленішу книжку. Приємно, що учні називали досить широкий спектр як зарубіжних, так і вітчизняних письменників, класиків і сучасних авторів. Юні читачі показали себе справжніми "літературними гурманами”, адже серед їхніх уподобань такі твори, як Ш. Бронте «Джейн Ейр» (Ярова Аліна ЗОШ №8), Б. Полєвой «Повість про справжню людину» (Мисик Єлизавета ЗОШ №5), Б. Акунін «Дитяча книга» (Кошкіна Дарина ЗОШ №35), Б. Ганаго «Квіти для Спасителя» (Іларіонова Ольга БПГ) та інші.  

     Деякі учасники презентували свої книги у театралізованій формі. Наприклад, цікаво представив книгу Л. Косенко «Козаки: Лицарський орден України» Андрійченко Сергій з товаришами( учні ЗОШ №2). Це були справжні козачата, які винесли козацький прапор та маршем пройшлися по всій залі. Їхній виступ став справжньою маленькою виставою, яка дуже сподобалася глядачам. Адже відомо, що діти краще сприймають інформацію, надану в ігровій, театралізованій формі.  

     Не менш яскравим був і виступ Ладошкіна Євгена, учня ЗОШ №36, у якого, до речі, саме в цей день був день народження. Презентуючи книгу «Легенди, казки та оповідання рідної України», він зумів захопити увагу  та вразити усих глядачів своїм артистизмом. Хлопець передав найбільш цікаві сторінки книги, а також навчив, як правильно користуватися довідковим апаратом книги, щоб вона стала помічником при написанні доповідей, презентацій. Своїм щирим, яскравим виступом Євген по праву міг би отримати приз глядацьких симпатій, бо не залишив байдужим жодного глядача в залі.                 

      А от учениця ЗОШ №14 Ковтун Альона, взяла для свого виступу не одну книгу, а збірку публіцистичних книжок про місто Красноармійськ. Хоча основною книгою у неї був альманах «Рідне місто», виданий в цьому році, дівчина розказала також про інші книжки, присвячені рідному місту. На питання, які Альона задавала глядачам з історії Красноармійська, багато з присутніх не знали відповіді. Вона зуміла показати, як важливо знати історію міста в якому живеш, імена уславлених земляків.                                  

   Учень ЗОШ №3 Тарасов Данило презентував книгу В. Мєдвєдєва «Капітан Соври-голова». Щоб передати образ головного героя, хлопцю довелося намалювати синяк під оком та заклеїти лоба пластирем. А ще навчитися читати реп, який він виконав разом з учнем цієї ж школи Ксензенко Артуром. Артур відомий вже в нашому місті як виконавець авторських пісень в стилі реп.                                        

    Ще одним яскравим моментом конкурсу став виступ Швець Вікторії, учениці ЗОШ №12. Обравши роман М. Твена «Пригоди Тома Сойера», вона талановито перевтілилася в Беккі Тетчер, подружку Тома. Про знайомство Тома та Беккі дівчина розповіла на українській та англійській мові.                                                                                                           

   Багато учасників доповнювали свої виступи уривками з однойменних фільмів. Адже екранні образи допомагають краще сприймати  та запам’ятовувати матеріал. Наприклад, дуже сподобався всім присутнім виступ учениці НВК Лазаревої Ганни, яка обрала книгу Л. Керолла «Аліса в країні чудес». Вона виступала першою, а це завжди дуже важко. Захоплюючий фільм голлівудського режисера Тіма Бьортона дівчинка та її друзі талановито доповнили власною акторською грою, так що глядачі не знали, куди дивитися – на екран, де демонструвався фільм, чи на юних «акторів» в залі.     

    А от учениця ЗОШ №6 Мірошніченко Анастасія обрала книгу Г. Троєпольського «Білий Бім Чорне Вухо». Зворушливий  виступ дівчинки зі сльозами на очах дивилися усі діти та дорослі в залі. Глядачі не просто почули розповідь про відданість та щирість собаки, про жорстокість та байдужість людей, яку автор показав у своїй повісті. Анастасія доповнила свій виступ уривками з фільму та розповіла притчу про людину та собаку. А завершила свій виступ піснею, акомпонував їй на гітарі Ємєльянов Сергій, учень цієї ж школи.           

    Важливу тему – любов до братів наших менших порушила в своєму виступі й учениця ЗОШ №9 Редька Яна. Дівчина також представляла повість Г. Троєпольського «Білий Бім Чорне Вухо». Перед очима  присутніх в залі промайнули коротке життя і страшна смерть доброго, відданого спанієля Біма. Не тільки присутні в залі діти, але й дорослі не змогли стримати сльози, слухаючи цей виступ. Журі теж оцінило виступ Яни, саме вона стала переможницею конкурсу та здобула звання «Найкращий читач».                                               

    Загалом конкурс видався захоплюючим та цікавим. Усі переможці та учасники конкурсу були нагороджені грамотами, цікавими книжками та солодкими призами, які заздалегідь підготували їм організатори.                                                                                               

     А справжньою прикрасою заходу стали виступи танцювального колективу учнів 10-Б класу ЗОШ №12 та дівчини з чудовим голосом Пронози Дарини, учениці ЗОШ №3, яка заспівала веселу пісню.                                                                       

   В заключному слові голова журі, методист міськво Воробйова Ірина Михайлівна подякувала учням за активну участь у конкурсі, побажала й надалі з таким же захопленням читати книжки та збагачувати власний світогляд.     

     В нашому сучасному житті, наповненому новими технологіями, книга може поступово втратити свої позиції. І тому такі свята Книги дуже портрібні школярам. Адже вони підвищують престиж книги, як джерела знань. Учасники конкурсу мають можливість переконатися в тому, що вони не самотні у своїх уподобаннях, поспілкуватися, подискутувати про улюблені книжки – це сприяє кращій соціальній адаптації дітей і підвищенню їхньої самооцінки. Книга – це фундамент, на якому будується культура нації. Адже саме їм - юним та активним читачам формувати нову еліту України та надалі піднімати престиж книги і бібліотеки в суспільстві.


               Керівник міського методичного обєднання шкільних бібліотекарів Бережко Н.А. 

Категорія: 2013 | Додав: Дінуля (12.12.2013)
Переглядів: 389 | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Пошук
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz