Середа, 24.04.2024, 02:51
Ви увійшли як Гість | Група "Гості"Вітаю Вас Гість | RSS

Міське методичне об'єднання шкільних бібліотекарів м. Красноармійська

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 79
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2016 » Квітень » 8 » Літературно – бібліотечна година "Книги – ювіляри 2016 року" (ЗОШ №36)
20:20
Літературно – бібліотечна година "Книги – ювіляри 2016 року" (ЗОШ №36)
Книги – ювіляри року


Мета: познайомити учнів з книгами-ювілярами 2016 року, зацікавити дітей чарівним світом книг, в якому безліч див, таємниць і пригод, вчити працювати з додатковою літературою.

Вчитель: Послухайте, як зворушливо написав про книгу німецький письменник Райнер Марія Рільке.
Учень: Цей вечір – книга. Гарна й пишна.
Оправа з пурпуру на ній,
І розмика рука неспішно
Гачок на клямці золотій,
І, повен щастя, я читаю
Сторінку першу в тишині.
І другу продивлюсь до краю,
А третю вимарю вві сні.
Учень: Що ж таке книга? Помічник, порадник, а для тих, хто вміє дружити з нею, - вірний друг. Протягом усього життя ми звертаємось до книги, яка допомагає нам пізнати та зрозуміти навколишній світ і самих себе. Нерідко книга, вчасно прочитана, підказує людині вихід зі складної ситуації.
Вчитель: Книги – володарі простору. Вони запрошують нас до захоплюючих подорожей куточками нашої планети й вимислу. Кожний народ має свою літературу. З неї ми дізнаємося про особливості історії, традиції і звичаїв людей, що населяють земну кулю. Світова література – це справжня духовна скарбниця людства.
Учень: Це теж скарбниця, що у ній
Не мій, не твій, а –
Скарб усіх нас спільний,
Горіння, прямування, волю збірну
Збір ноти, що в ній суджено нам жити.
Народну мудрість і натхнення квіти.
Це теж скарбниця, що у ній знаходим
По наших предках спадок віри й праці.
Це теж посол, що нас охоче вводить
У терези надбання інших націй.
Учитель: Так писав український поет Б.І.Антонич. Думка про те, що книги – посланці миру, звучить і в словах зарубіжного письменника Е.Межелайтіса: «Подібно довгим ключам перелітних птахів мандрують піднебессям і на крилах несуть дружбу – немов сонце». Книги – єдина машина часу, створена людиною. Завдяки їй ми розсуваємо межі теперішнього та перелітаємо в минуле та майбутнє. Книга – справжній маг. Читаючи, ми уявляємо себе чарівниками, здатними розуміти мову речей, тварин і рослин. Скільки дивовижних таємниць відкривається нам завдяки книгам! Скільки безцінних скарбів трапляється на шляху читачів. А скільки незабутніх зустрічей з літературними героями! Пригадайте, які з них вам запам’яталися найбільше?

Учень: Майже детективною була історія появи на світ роману «Мандри Гуллівера» - найголовнішої книги Свіфта, яку він писав протягом п’яти років і покладав на неї великі надії. Пізнього вечора 8 серпня 1726 року у двері будинку відомого лондонського книговидавця Бенджаміна Мотта подзвонили. Господар був здивований пізньому гостеві, та все ж пішов відчиняти. На його подив за дверима нікого не було, лише на ганку лежав якийсь згорток. Розкривши його, господар знайшов лист, у якому невідомий видавцеві Ричард Сімпсон пропонував його увазі записки його кузена Лемюеля Гуллівера. Якщо цей твір сподобається, Мотт має повідомити за три дні й тоді отримає рукопис повністю. Вкрай заінтригований видавець прочитав записки за один вечір і вже наступного дня дав згоду надрукувати рукопис. Так з XVIII століття вирушив у свої мандри по всьому світу Гуллівер.

Музей забутих речей

Вчитель читає уривок з книги «Мандри Гуллівера», де звучить опис речей, що знайшли ліліпути у Людини – Гори при обшуку (носова хустка, табакерка з тютюном, записник, гребінець, пістолети, монети, ніж, бритва, годинник, гаманець). Учні повинні відгадати ці речі.

Учень: У 1816 році Е.Гофман написав казкову повість «Лускунчик та мишачий король». З радістю занурюється письменник в чудову країну дитинства – країну іграшок, пряників та цукерок, дивовижних та захоплюючих історій. В казці реальне і казкове перетинається так, що читач губиться в здогадках, то війна іграшок та мишей приснилась Марі, чи то вона була насправді, чи то Лускунчик – лялька, чи то дійсно зачаклована молода людина, тим паче що в кінці казки Марі стає його нареченою. Цій казці 195 років, але Лускунчик і маленька Марі не постаріли.

Учень: 1831 М.Гоголь написав I том «Вечори на хуторі поблизу Диканьки», «Сорочинський ярмарок». Вихід а світ збірника заявив про появу нового письменника. В казковій інтонації пасічника Рудого Панька, який з гумором розповідає історії, скільки скільки обрядів, українських звичаїв, щирого гумору!
Учень: Над «Сказкой о царе Салтане, о сыне его славном и могучем богатыре князе Гвидоне и о прекрасной царевне Лебедь» А.С.Пушкин работал в 1831 году. Основой сюжета послужила сказка, записанная со слов Арины Родионовны. Пушкин так переработал народный сюжет, что оставил лишь главные звенья, наделил сказку более привлекательными героями и близкими к жизни деталями. Выдумал чудесную белочку, которая грызёт золотые орешки с изумрудными ядрами. В этом произведении слились мотивы волшебной сказки и героической былины. Сын – богатырь растёт в бочке «не по дням, а по часам». Появляются «красавицы удальные», «тридцать три богатыря» во главе с дядькой Черномором – волшебные помошники князя Гвидона. Получилось новое произведение, полное сказочной прелести и чудес, с великолепными героями, способными преодолевать любые препятствия. Сказка завершается описанием весёлого пира, славящим торжество добра.

Відеокліп

Учень: У 1876 році побачила світ книга «Пригоди Тома Сойєра» М.Твена. це дуже життєрадісна книга. Більш того, книга про щасливу людину. Жвавість сюжету придає гра – хлопчаки грають в піратів, розбійників, шукачів скарбів. Одного разу хлопці вночі приходять на цвинтар, де вони стали свідками вбивства. Коли з’ясувалось, що безвинна людина може опинитись на шибениці, Том Сойєр, дає свідчення на суді. В цьому різниця між справжньою літературою і пригодницькою видумкою. Книга М.Твена не тільки про страх, дитячі пустощі, але і про совість, честь і мужність.


Кросворд «Марк Твен»

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.

1. Помічник тітки Поллі.
2. Улюблені ласощі Тома.
3. Англійська міра довжини.
4. Комаха, яка була в коробці Тома.
5. Луки, якими Том рятував кота від меланхолії.
6. Пароль Томової команди мандрівників.
7. . . . . . . Лоуренс.
8. Річ, яку везли Том і Гек від печери.
Відповіді: 1. Джім, 2. Варення, 3. Ярд, 4. Кліщ, 5. Антибіль, 6. Кров, 7. Еммі, 8. Скриня.

Учень: На написання повісті «Собака Баскервілів», що опублікована в 1901 році. Конан Дойла надихнула історія, що почув в гостях про таємничого собаку на болотах. Зав’язкою повісті стала анонімна записка, яку отримав молодий спадкоємець роду, де його просили триматись по далі від помістя, бо його там чекає неминуча погибель. З’ясувати, хто і чому зацікавлений знищити молоду людину із його помістя, береться приватний детектив Шерлок Холмс. З того часу пройшло 110 років. Немає Конан Дойля, а на Бейкер – Стріт і до цього часу приходять листи. В тому будинку, де жив його герой, зараз невеличка фірма, в її штаті клерк, в обов’язок якого входить відповідати на них. Він пише, що в даний час Шерлок Холмс знаходиться в довготривалій подорожі і тому не має можливості відповісти своєму кореспонденту.

Вікторина

Учень: В 1906 році Д.Лондон написав повість «Біле Ікло». Біле Ікло – це прізвисько собаки, в жилах якої вовча кров. Біле Ікло багато страждав. Був такий час, що, здавалось, він став жорстоким назавжди. Один з його господарів Красень Сміт перетворив його на безжального звіра. На щастя, в важку хвилину прийшла для Білого Ікла допомога.
Учень: В 1926 році С.Маршак написав гумористичний вірш «Багаж». Сюжет розвивається повторами. Дітям не набридає знову і знову повторювати і вислуховувати цей чудернацький перелік речей, тому що кожного разу він звучить по-новому і в устах сердитої дами чи самого автора, то гнівного, то лукавого, то спокійного.

Інсценізація вірша

Учень: 85 років святкує книга Алана Мілна «Вінні Пух та всі-всі-всі». Почалось все з подарунка плюшевого ведмежатка. Потім у Кристофера Робіна (так звали хлопчика) з’явились друзі: віслюк Іа, порося П’ятачок, Кролик. Ніжність дітей до героїв повісті від автора, який … дітям ласкаве відношення до маленьких і слабих.
Учень: У 1926 році К. Чуковський написав віршовані казки «Телефон», «Федорине горе», «Чудо – дерево».
Учень: 75 років святкує казкова історія «Золотий ключик, або пригоди Буратіно». Автор Олексій Толстой творчо переосмислив «Пригоди Пінокіо». У Толстого всі старі і нові герої зайняли такі місця, мають такі риси характеру, котрі допомагають краще виявитись чудовим якостям душі Буратіно.
Учень: В 1956 році К.Льюис написав заключну повість з циклу «Казки Нарнії. Остання битва». Це цикл фантастичних казок, герої яких – звичайні англійські хлопчики та дівчатка, що чудовим образом потрапили в Нарнію, інший світ, інший всесвіт.

Презентація книги

Бал літературних героїв
Під музику заходять в костюмах Шерлок Холмс, Лускунчик, Дама, принц Нарнії, гоголівські хлопці та дівчата. Учні повинні відгадати героя та автора твору.
Переглядів: 605 | Додав: Дінуля | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz